Завод-виробник Доставка по Україні

Як правильно вибрати покрівельний профнастил

Post 19 of 118

У минулій статті “Плюси та мінуси покрівельного профнастилу” ми говорили про ключові особливості цього будівельного матеріалу. Сьогодні мова піде про основні типи та види профнастилу, а також харктеристики цього матеріалу, які варто враховувати при виборі гофроліста. Профнастил може бути виготовлений з оцинкованого металу, який не має кольорового покриття. Такий матеріал має низьку вартість, але рідко використовується для покриття житлових будинків. Маючи невисокі експлуатаційні характеристики, а також найкращий естетичний вигляд, найчастіше він використовується для перекриття будівельних майданчиків. Іноді використовується для побудови тимчасових та постійних навісів.

Профнастил, що має декоративно-захисне покриття, яке складається з полімерних складів, – користується величезною популярністю. Викликано це здатністю витримати досить серйозні навантаження та більшою довговічністю, на відміну від звичайного профліста. Зрозуміло, все це можливо за умови правильного монтажу, що більшою мірою залежить від самого кута нахилу скатів на даху.

Випускається кілька варіантів профнастилу з полімерним покриттям:

  • Стіновий(С) – призначений для будівництва парканів, гаражів та ангарів.
  • Несучий (Н) – використовується для покриття даху, навісів та перекриттів.
  • Універсальний (НС) – відмінно підійде як для покрівлі, так і для встановлення огорож. Не менш ефективний при будівництві гаражів та господарських об’єктів.

Для покрівельних робіт рекомендується використовувати профнастил несучого типу. У крайньому випадку допускається використання будь-якого з перерахованих вище варіантів. Крім відмінностей між типами виробництва, існує різниця по висоті хвиль та їх кількості. Гофра (висота хвилі) позначається цифрою, що її ставлять біля маркування типу профнастилу.

Профнастил виготовляється з одностороннім і двостороннім покриттям. Придбання матеріалу, не так важливо для якої мети, рекомендується з подвійним захистом.

Зовнішня частина покрівельного матеріалу включає:

  • Сталевий лист є основою профлиста.
  • Шар цинку покриває сталь.
  • Поверх цинку наноситься антикорозійне покриття.
  • Потім йде шар грунтовки, що служить підготовкою для полімеру.
  • Далі застосовується кольорове полімерне покриття.
  • На кольорове покриття часто клеїться захисна плівка з поліуретану, здатна запобігти відшарування та вицвітання.
  • Можливо додаткове плівкове покриття, призначене для зберігання та транспортування. Плівковий виріб видаляється після монтажу.

Оздоблення внутрішньої сторони профнастилу аналогічне зовнішньому. Покриття матеріалами відбувається точно в такій послідовності. Різниця лише в тому, що одні моделі покриваються із двох сторін кольоровою полімерною плівкою, а інші – з однієї. Лист, покритий плівкою з обох боків, має значно більший термін експлуатації, але й вартість такого матеріалу вища.

Вибір кольору – завдання не з легких. Різноманітність колірного діапазону налічує понад 30 різних відтінків. Покриття поверхні відбувається двома способами: спеціальною технологією полімерного нанесення та порошковим способом.

Підсумовуючи, можна сказати, які критерії вибору профнастилу є ключовими:

  • Вартість матеріалу. Не зупиняйтесь на найдешевшому варіанті. Такий матеріал, швидше за все, не буде якісним. Тим більше, що весь профнастил продається за доступною ціною.
  • Наявність сертифіката продукції – впевненість у ролі товару, а й у його творі на професійних умовах. За відсутності сертифіката на товар рекомендуємо звернутися до іншого магазину.
  • Важливий критерій при виборі профнастилу – здатність аркуша повертатися в колишнє становище при спробі його зігнути. До того ж після згину не повинні виявлятися жодні сліди пошкоджень.
  • Не забудьте перевірити маркування матеріалу, яке розповість про призначення, товщину листа і висоту його хвилі. У сертифікаті на товар також зазначається інформація про його покриття. Пластизол, звичайний поліестер і матовий – найкращі варіанти якісного покриття.
  • Ретельний візуальний огляд профнастилу. Переконайтеся у відсутності дефектів захисного шару, що фарбується, рівномірності покриття, ідентичності відтінку на всіх листах. Наявність задирок на зрізах, відшарування шару, що фарбується – вагомий привід відмовитися від покупки.

Купивши товар, наступним етапом стає доставка до місця будівництва, розвантаження та підняття на висоту. Всі ці операції слід провести з особливою акуратністю, щоб не пошкодити профнастил. Про це ви можете прочитати у статті: “Правила упаковки та транспортування профнастилу”.

Меню