Завод-виробник Доставка по Україні

Конструкція покрівельного пирога.

Щоб покрівля була надійною, енергоефективною і служила Вам довгі роки необхідно при монтажі суворо дотримуватися конструкції та технології укладання покрівельного пирога. Особливо це актуально для мансардних житлових дахів. Мансарда втрачає тепло інтенсивніше, ніж нижні поверхи, оскільки поверхня зіткнення із зовнішнім середовищем у неї набагато більша, ніж в інших частин будівлі. Тому про тепло- та гідроізоляцію мансарди необхідно подбати особливо ретельно.

Створюючи безперервний контур утеплення, ми забезпечуємо ефективний захист для поверхні приміщення. Конструкція покрівлі в Одесі повинна зберігати тепло взимку і не допускати нагріву внутрішнього приміщення влітку, захищати утеплювач від проникнення водяної пари з приміщення та пропускати на вулицю вологу, що в нього потрапила. Теплоізолююча здатність утеплювача при підвищенні вологості матеріалу суттєво знижується.

Забезпечити його ефективний захист від зволоження неминучими парами, що містяться в повітрі, що надходить із внутрішніх приміщень, а також атмосферних опадів та конденсату, що утворюється на покрівельному покритті – одне з найважливіших завдань. Для виконання цих умов необхідно створити правильну структуру покрівельного пирога, вибравши як складові утеплювач і як мінімум дві плівки (паро- і гідроізоляційну або дифузійну мембрану), а також подбати про вентильовані зазори в даху, які видалятимуть з неї надмірну вологу. Кожен шар пирога має своє призначення та однаково важливий. Якщо хоча б один із них буде погано укладений або виявиться поганої якості, постраждає вся конструкція покрівлі.

Правильне влаштування покрівельної конструкції дозволить Вам насолоджуватися комфортом без додаткових витрат на експлуатацію довгі роки. Звертайтесь до наших покрівельникам в Одесі — вони спеціалісти своєї справи!

Конструкція покрівельного пирога

  1. кроквило
  2. контррейка, брусок
  3. гідроізоляційна плівка
  4. решетка вертикальна
  5. початкове обрешетування горизонтальне
  6. обрешітка горизонтальна
  7. додаткові бруски обрешітки
  8. лобова дошка
  9. гачок ринви
  10. карнизна планка
  11. лист металочерепиці
  12. вентильований коник
  13. ущільнювач
  14. слухове вікно
  15. утеплювач
  16. пароізоляційна плівка
  17. стельовий настил (мансарда)

Втрати тепла через покрівлю, при однаковому захисті стін та покрівлі, завжди будуть більшими через різницю температур між зовнішньою та внутрішньою поверхнями, так як тепле повітря піднімається вгору і температура під стелею приміщення завжди вища, ніж на рівні підлоги. Більше того, гранична кількість водяної пари в теплому повітрі вища, ніж у холодному, тому конденсат на стелі верхнього поверху може утворюватися за більш високих температур, ніж на внутрішній поверхні стіни.

Основні елементи “покрівельного пирога”

Утеплювач

Підраховано (СНіП 23-02-2003 “Тепловий захист будівель”), що для умов України необхідна товщина утеплювача з мінеральної вати повинна становити не менше 200мм, причому бажано застосовувати багатошарову систему утеплення, тобто укладати не одну плиту товщиною 200мм. а чотири товщиною по 50мм або дві по 100мм, щоб мати можливість розкласти їх у шаховому порядку та перекрити стики. Фахівці радять нарізати мати довжиною, що дорівнює скату даху. При цьому зменшується кількість стиків, а отже, і потенційних містків холоду.

Примітка: З особистого досвіду та відгуків клієнтів теплоізоляція зайвої не буває. Іноді товщина мінеральної вати 200мм. достатньо для підтримки комфортної температури в мансарді взимку – верхній поверх підігрівається теплом від нижнього, і навіть невеликою кількістю сонця, яке надходить узимку. Але влітку, оскільки покрівля схильна до нагрівання протягом усього світлового дня, мансарда утеплена кам’яною ватою товщиною 200 мм. нагрівається дуже сильно – без кондиціонера не обійтись. До того ж, варто враховувати, що популярні кольори покрівельних покриттів зазвичай у темній кольоровій гамі, і дуже інтенсивно поглинають сонячне тепло (особливо коричневий колір). Тому вибір чи понести одноразові витрати, збільшивши товщину утеплювача до 250 – 300 мм, або потім постійно витрачати більше енергії на опалення та кондиціювання мансардних приміщень.

Якісних утеплювачів для покрівлі відомо кілька видів. Це плити на основі кам’яного (ROKWOOL, PAROC, TERMOLIFE) та скляного (ISOVER, KNAUF) волокна. Плити відповідають усім технологічним вимогам і мають низку додаткових переваг: пожежну безпеку, стабільність геометричних розмірів протягом усього терміну служби, хорошу формостійкість, не схильний до деформацій та інше.

Після зведення кроквяної системи починається наступний етап пристрою покрівлі – утеплення. При будівництві будинку перед Вами постає вибір, пристрій горища або монтаж мансарди. У мансарді укладання утеплювача виконується по скатах покрівлі, а в горищному приміщенні утеплювач укладається на перекриття стелі між стельовими лагами. Якщо Ви хочете використовувати надалі Ваше горище як запасну нежитлову кімнату, необхідно буде укрити утеплювач настилом з дощок, щоб не пошкодити теплоізоляційний шар під час експлуатації приміщення. Якщо ж Ви підніматиметеся на горище зрідка для огляду горища, то достатньо буде спорудити пішохідні трапи, які так само захистять Ваш утеплювач від пошкодження. Для збільшення житлової площі роблять монтаж мансарди. І щоб надалі не довелося займатися її ремонтом потрібно дотримуватися технології монтажу утеплення. Саме цей розділ покрівельних робіт відноситься до прихованих робіт та помилки, допущені при монтажі пирога утеплення, найчастіше вдається усунути згодом лише через повний демонтаж покрівельного покриття.

Правильно укладена теплоізоляція

Утеплення покрівлі

Неправильно укладена теплоізоляція

У теплоізоляційному шарі не повинні залишатися западини або порожнини для проходу повітря. Далі наведені типові помилки при монтажі теплоізоляції

 

Утеплення покрівлі - помилки
а) недостатня товщина утеплювача
б) неправильно підібрано товщину утеплювача
в) неправильно підібрано ширину утеплювача
г) неправильно підібрано ширину утеплювача

Утеплення скатної покрівлі

Утеплення скатної покрівлі

М’які рулонні волокнисті матеріали не рекомендуються використовувати в системах утеплення мансардних дахів. Такі матеріали призначені виключно для утеплення горизонтальних конструкцій, наприклад підлог та перекриттів. У процесі експлуатації волокно поступово злежується і сповзає по ухилу ската, у результаті утворюються містки холоду та знижується якість утеплення даху.

Схема утеплення, пароізоляції та вентиляції нежитлового горищного приміщення.

Вентиляція покрівлі

Схема утеплення, пароізоляції та вентиляції житлової мансарди.

Вентиляція покрівлі мансарди

Гідроізоляція

Підпокрівельна гідроізоляція повинна виконувати дві функції – захищати утеплювач та несучі конструкції даху від атмосферних опадів, що потрапляють у повітряний зазор при сильному вітрі або через нещільність у покрівлі, і перешкоджати проникненню вологи, конденсується на покритті. Для захисту утеплювача від водяної пари, що надходять у підпокрівельний простір знизу з приміщення, використовують пароізоляційні (паронепроникні) плівки.

Гідроізоляційний підпокрівельний матеріал повинен мати достатню механічну міцність, водонепроникність, стійкість до негативних температур, еластичність і стабільність показників властивостей, а також забезпечувати надійне кріплення до основи та бути стійким до вітрових навантажень.

Супердифузійні дихаючі мембрани затримують вологу у вигляді води, але пропускають у вигляді водяної пари. Їх можна укладати прямо на утеплювач, і в цьому випадку його товщина повинна бути рівною товщині крокв. Такі мембрани запобігають відриву мікроволокон утеплювача, тим самим є вітрозахистом.

Дифузійні гідроізолюючі плівки використовують для дахів з покрівельним покриттям на бітумній основі та натуральної черепиці. Застосовують тільки з матеріалами, зворотний бік яких не боїться впливу вологи, наприклад, з гнучкою черепицею.

Антиконденсатні гідроізоляційні плівки паронепроникні та призначені для застосування разом з покрівельними матеріалами, з якими не використовують супердифузійні мембрани та дифузійні плівки. Щоб утримувати конденсат, на поверхні поліпропіленового плекання передбачають ворсистий шар, що вбирає вологу і не допускає утворення крапель і попадання їх на утеплювач. Після того, як умови утворення конденсату зникають, цей ворс просихає в потоці повітря покрівельного простору. Антиконденсатна плівка та постійне провітрювання нижньої поверхні покрівельного покриття дозволяють значно продовжити термін його служби. Такі плівки рекомендуються для металевих покрівель з характерним утворенням конденсату за різких перепадів температур. При використанні дифузійних та антиконденсатних плівок важливо твердо знати, якою стороною вони мають бути звернені до утеплювача, а якою – до покрівельного матеріалу.

Пароізоляція

Пароізоляційні плівки – це один або два шари поліетилену, армованого сіткою з поліетиленових смуг.

пароізоляційний матеріал укладається внахлест і скріплюють сполучною стрічкою, забезпечуючи герметичність пароізоляційного шару.

Втім, навіть наявність надійного паробар’єра не виключає ймовірність проникнення пари в утеплювач. Тому дуже ретельно мають бути продумані питання вентиляції підпокрівельного простору.

Система вентиляції підпокрівельного простору

Система вентиляції підпокрівельного простору є радикальним методом боротьби з вогкістю. За допомогою вентиляції покрівлі вологе повітря легко видаляється з-під даху. Контробрешітка утворює вентиляційний простір (вентканал), яким повинен проходити повітря.

Вентиляція покрівлі мансардиВентиляція холодної покрівлі

Приплив повітря необхідно забезпечити через підшивку карнизного звису або під жолобом. А вихід повітря разом із парами вологи потрібно організувати в районі верхньої точки покрівлі – ковзана. Це може бути забезпечене або “вентиляційним ковзаном”, або точковими вентиляційними елементами – аераторами.

Вентиляція у підзорах покрівлі

Система підпокрівельної вентиляції вимагає додаткових витрат, але вони виправдовуються тим, що продовжується термін служби даху. Вартість таких елементів разом із установкою складає всього кілька відсотків від вартості всієїпокрівлі. Але це в десятки разів менше за ремонт, який може знадобитися, якщо їх не встановити.

Компанія “Сучасна покрівля” професійно, якісно, в обумовлені терміни, з гарантією, виконає покрівельні роботи будь-якої складності. Замовити монтаж покрівлі у Миколаєві ви можете в офісі компанії “Сучасна покрівля” – м. Миколаїв, вул. Пушкінська, 19 або за телефонами 0512-47-54-47, 0512-72-12-22

Меню