Завод-виробник Доставка по Україні

Мансардні вікна – особливості вибору та монтажу

Вибор мансардних вікон

Пропонуємо Вам ряд простих правил-порад, які спростять Вам вибір мансардних вікон для будинку.

1. Площа скління

Перше, з чим необхідно визначитися при виборі мансардних вікон, – яка площа скління мансарди. Пропорція «1 до 10» – основне правило. У ньому йдеться: «На кожні 10 кв.м. площі підлоги має припадати 1 кв.м. площі мансардних вікон». Винятки: в дитячій, у вітальні (якщо Ви вирішили розмістити її на другому поверсі або у Вас у вітальні «інше світло») і в студії дана пропорція повинна бути «1 до 8». Пропорція «1 до 10» або «1 до 8» – в залежності від призначення приміщення – повинна дотримуватися для кожної кімнати;

2. Мінімум одне вікно в одному приміщенні

Винятки можуть становити санвузли та технічні приміщення (гардероб, комора);

3. Розташування мансардних вікон

Розташування декількох мансардних вікон в одній кімнаті в різних місцях (на різних схилах покрівлі) дає більше світла, ніж одне вікно такої ж площі.

4. Висота (довжина) мансардного вікна.

Висота установки мансардного вікнаЯкщо Ви хочете мати можливість дивитися з мансардного вікна на навколишній пейзаж, важливо розташувати нижній край мансардного вікна на висоті 90-120 см від підлоги, а верхній – на висоті 200-220 см. З цього випливає, що чим більше пологий скат покрівлі у Вас в мансарді, тим більшої довжини вікно Вам потрібно.

5. Ширина мансардного вікна

Приймайте рішення про те, скільки і яких мансардних вікон буде у Вашій мансарді на стадії проектування будинку спільно з Вашим проектувальником. Чому це важливо? Ширина мансардного вікна і крок кроквяної конструкції покрівлі – взаємозалежні речі. На стадії проекту можливо обговорити з проектувальником вікна якої ширини Ви хочете використовувати. Він або підтвердить Ваш вибір і розробить кроквяну конструкцію, враховуючи розмір Ваших вікон, або – якщо неможливо зробити кроквяну конструкцію під розміри вибраних Вами вікон – порадить вікна яких розмірів Вам варто використовувати.

6. Стандартні розміри мансардних вікон

На відміну від фасадних вікон, мансардні вікна виготовляються стандартних розмірів. У кожного виробника є свій розмірний ряд. Зазвичай він складається з 6-14 основних розмірів, які завжди є на складі у компаній, що їх продають. З огляду на правила 1-5, Вам доведеться вибрати, вікна яких конкретних розмірів Ви будете купувати.

7. Серія мансардного вікна

Кожен з виробників має кілька серій вікон. Під серією розуміється вид мансардного вікна з певним набором характеристик: матеріал виготовлення, склопакет, розташування осі відкривання вікна, наявність/відсутність функції мікропровітрювання і т.д. Найкраще виписати всі функції і характеристики, які пропонують виробники, і поставити галочки навпроти тих, які Вам дійсно необхідні, а після цього визначитися, яка серія вікон якого виробника Вам найбільше підходить.

8. Матеріал, з якого виготовлені мансардні вікна

Звичайний матеріал для виготовлення мансардних вікон – клеєний брус. Такі вікна підходять для будь-яких типів приміщень, окрім ванних кімнат і санвузлів. Через підвищену вологість в цих приміщеннях рекомендується встановлювати або пластикові вікна, або дерев’яні, покриті спеціальним захисним шаром з поліуретану.

9. Вісь відмикання мансардного вікна

Вісь відкривання мансардного вікнаБуває: Посередині вікна Зверху вікна На двух третинах висоти вікна Комбінований варіант

Вісь відмикання вікна Відмикання  мансардного вікна з вісью всередині  найбільш розповсюджене. Такі моделі мансардних вікон самі некоштовні за ціною. Принадність всіх інших варіантів відкривання вікна зводиться до одної переваги – надати більш зручний і безпечний (небезпека: вдаритися головою об відкриті стулку) доступ до відкритого мансардного вікна.

10. Склопакети

Базовим для всіх мансардних вікон є склопакет із зовнішнім загартованим склом і заповненим аргоном. Загартоване скло міцніше звичайного, цим і зумовлено його застосування в мансардних вікнах. Аргон (інертний газ) – забезпечує теплоізоляцію. Крім цього базового склопакета виробники мансардних вікон пропонують багато різновидів склопакетів у вікнах дорогих серій. Якими вони можуть бути: інший газовий заповнювач (з найкращим коефіцієнтом теплопровідності); безпечне внутрішнє скло (якщо вікно розбили, розсипається на дрібні негострі шматочки); різні покриття на склі (як ефект – відображення теплового випромінювання або назовні, або всередину приміщення); більша внутрішня відстань в склопакеті (кращий коефіцієнт теплопровідності); товстіше зовнішнє скло (збільшує міцність). Що вибрати – залежить від Ваших потреб і можливостей. Ми можемо тільки дати кілька коментарів з приводу склопакетів: базовий склопакет забезпечує достатній рівень безпеки і теплоізоляції; вибираючи «навернений» склопакет, Ви вибираєте іншу серію вікна, а значить і інші додаткові функції. Перевірте, чи потрібні вони Вам і чи готові Ви за них платити додатково; якщо для Вас важлива теплоізолююча спроможність вікна, звертайте увагу на коефіцієнт теплопровідності всього вікна, а не тільки склопакета.

11. Ручка відкривання та перевітрювання

Розташовується або на нижній частині рами, або на верхній. Кожен з виробників наводить аргументи на користь «свого» розташування ручки. З нашої точки зору, розташування ручки – справа виключно Ваших особистих переваг. Єдине «але»: якщо у Вас є маленькі діти простежте, щоб на вікнах з нижнім розташуванням ручки була передбачена функція блокування від випадкового відкривання вікна.

12. Дистанційне управління

Буває: механічне і електричне/пневматичне (різні настінні перемикачі або управління за допомогою мобільного пульта). Знову ж таки, на нашу думку, це справа виключно Вашого смаку і фінансових можливостей.

13. Блоки мансардних вікон

Блок мансардних віконВикористовуйте дане рішення тільки в тому випадку, якщо дуже хочеться. З практичної точки зору, це рішення додає складності в монтажі та обслуговуванні, збільшує ймовірність неприємностей (наприклад: промерзання конструкцій і утворення конденсату при найменших помилках монтажу).

14. Аксесуари

Шторки, москітні сітки, ролети і т.д. краще купувати фірмові, саме того виробника, вікна якого Ви вирішили придбати.

15. Торговельна марка

На ринках як України, так і Росії присутні три компанії-виробника, що випускають мансардні вікна під однойменними торговими марками – Velux, Fakro і Roto (мається на увазі постійно значуща присутність на ринку). На нашу думку, всі три виробника представляють продукцію гідної якості. Вибір того чи іншого виробництва швидше за все буде залежати від: – набору функцій вікон, які Ви визначили як значущі (див. П. 7); – наявності представництва (дилера) виробника в регіоні Вашого проживання; – наявності потрібних Вам вікон на складі представництва (дилера); – ціни;
– і Вашої особистої прихильності до тієї чи іншої торгової марки.
В закінчення цієї частини статті хотілося б дати загальну рекомендацію, як користуватися цими правилами: I. Для початку зробіть розрахунки запропоновані в п.п. 1-5 і прийміть рішення щодо кількості мансардних вікон в кожній кімнаті, їх висоти і ширини. Як ми говорили вище, таке рішення краще приймати спільно з проектувальником. В результаті Ви отримаєте табличку, приблизно такого змісту: Таблиця 1 Кімната Розмір вікна Кількість вікон Спальня 780 мм*1180 мм 3 940 мм*1400 мм 2 Дитяча 780 мм*1600 мм 2 Санвузол 540 мм*980 мм 1
II. Виконайте рекомендацію дану в п. 7: «Найкраще виписати всі функції і характеристики, які пропонують виробники, і поставити галочки навпроти тих, які Вам дійсно необхідні, і, використовуючи даний список, визначитися яка серія вікон і якого виробника Вам найбільше підходить». Найкраще такий список робити окремо для кожної кімнати, в якій будуть встановлені мансардні вікна. III. Визначтеся з аксесуарами.

Особливості, на які треба обов’язково звернути увагу при монтажі мансардних вікон.

Більшість проблем з мансардними вікнами – промерзання, протікання, конденсат – виникають через неправильний монтаж, а не через неякісні вікна. Тому:
Загальні рекомендації:
Ніколи не вмонтовуйте вікна самостійно, якщо у Вас немає досвіду покрівельних робіт. Завжди вимагайте гарантію, не тільки від виробника, а й від монтажника. Наймайте покрівельників, відразу обумовлюючи цей момент. ОБОВ’ЯЗКОВО прочитайте інструкцію з монтажу вікон на сайті виробника. Це дозволить Вам проконтролювати правильність монтажу.
Що потрібно проконтролювати при монтажі мансардних вікон:
Вертикальність і горизонтальність рами. Як перевірити: за допомогою рівня (уровня) і рулетки.
Коли перевіряти: після монтажу рами і обов’язково після завершення всіх монтажних робіт і навішування стулки.
Вертикальність і горизонтальність рами
Примикання гідро і пароізоляції. Стрічки. Як перевірити: тільки візуально. Коли перевіряти: після монтажу рами і до монтажу гідроізоляційного окладу буде здійснюватися монтаж примикання гідроізоляційної і пароізоляційної плівок до вікна. Що контролювати: щоб всі стики були проклеєні клейкою стрічкою.
Установку відведення води від вікна (встановлюється на гідроізоляційній плівці вище вікна).
Як перевірити: візуально. Коли перевіряти: у будь-який момент монтажу до установки гідроізоляційного окладу і покрівельного покриття навколо вікна. Що контролювати: наявність і правильність монтажу (ухил, проклейку стрічкою надрізів на гідроізоляційній плівці).
Установка відводу води від вікна Детальніше про встановлення паро-гідроізоляції навколо мансардного вікна та встановлення відведення води можна прочитати тут у відповіді на питання
Мансарда. Вибір утеплювача і монтаж гідро-пароізоляції з мансардними вікнами. Монтаж гідроізоляційного окладу.
Як контролювати: візуально. Коли контролювати: при установці окладу. Що контролювати: оклад повинен бути змонтований без зазорів і механічного кріплення (цвяхи, скоби) на робочій поверхні (поверхня безпосередньо контактує із зовнішнім середовищем). Укоси. Як контролювати: за допомогою рівня або візуально. Коли: після монтажу укосів.
Що контролювати: нижній укіс повинен бути перпендикулярний поверхні підлоги, а верхній – паралельний.
Контроль укосів. Підвіконня (якщо у Вас є підвіконня під мансардними вікнами). Як контролювати: візуально. Коли: після монтажу підвіконня. Що контролювати: між стіною під вікном і підвіконням повинен залишитися зазор 2-5 см для струму теплого повітря.
Батареї під вікном. Дана рекомендація відноситься до стадії проектування. Опалювальні прилади у Вашій мансарді повинні бути сплановані таким чином, щоб під кожним вікном знаходився радіатор опалення. Це необхідно для створення в зимовий період постійного струму теплого повітря уздовж мансардного вікна, що дозволить уникнути появи конденсату на склопакеті.
Компанія «Сучасна покрівля» професійно, якісно, ​​у встановлені терміни і з гарантією виконає монтаж мансардних вікон. Замовити монтаж мансардних вікон в Миколаєві та Одесі Ви можете в офісах компанії «Сучасна покрівля»:
м Миколаїв, вул. Пушкінська, 19. Тел .: 0512-47-54-47, 067-776-74-07
м Одеса, вул. Успенська, 129 (ріг Щепного провулку). Тел .: 098-75-75-505, 048-77-55-505

 

Меню